Πότε μπορεί ένα παιδί να μάθει ποδήλατο;

Posted by Digital 05/10/2020 0 Comment(s)

Πότε μπορεί ένα παιδί να μάθει ποδήλατο;
Το βασικότερο είναι πως δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία! Τοπότε θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, την στάση του παιδιού και τον συντονισμό που δείχνει. Εάν δεν έχουν τη δύναμη να χρησιμοποιήσουν το πετάλι, μπορείτε είτε να περιμένετε έως ότου μεγαλώσουν, είτε μπορείτε να τα στραφείτε σε  ποδήλατα ισορροπίας, τα οποία δημιουργούν την αίσθηση ισορροπίας αφού πιέζουν το ποδήλατο μαζί με τα πόδια τους. Ακόμα και παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να ξεκινήσουν με αυτόν τον τρόπο.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας, ωστόσο, θα είναι η θέληση των παιδιών να μάθουν. 
 

Ποιο ποδήλατο είναι κατάλληλο;
Είναι σημαντικό να βρείτε ένα ποδήλατο που ταιριάζει στο παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σταθούν πάνω από τον σκελετό και  με τα δύο πόδια αλλά και να σταθούν στο έδαφος. Αποφύγετε την αγορά ενός ποδηλάτου που είναι πολύ μεγάλο, ελπίζοντας ότι το θα το κρατήσει για περισσότερο καιρό. Ο χειρισμός και ο έλεγχος θα είναι δύσκολος κάτι που μπορεί να θέσει το παιδί σε κίνδυνο. Ένα ελαφρώς μικρότερο ποδήλατο είναι προτιμότερο από ένα πολύ μεγάλο.Σε πολλά παιδιά εμφανίζεται το αίσθημα του φόβου πτώσης, κάτι που θα εξομαλυνθεί όταν το παιδί γνωρίζει πως κάθε φορά που θα χρειαστεί να πατήσει στο έδαφος,, θα είναι σε θέση να το κάνει.
Εξίσου σημαντική είναι και η θέση οδήγησης. Το παιδί δεν πρέπει να γέρνει προς το τιμόνι , αλλά να είναι σε όρθια θέση και να φτάνει τα φρένα.

  
Πώς μπορώ να μάθω στο παιδί μου ποδήλατο;
Γενικά, τα παιδιά που ξεκινούν με ένα ποδήλατο ισορροπίας τείνουν να έχουν ευκολότερο χρόνο να μαθαίνουν να οδηγούν ένα ποδήλατο από εκείνα που ξεκινούν με βοηθητικές ρόδες. Το παιδί θα πρέπει να κάθεται στην σέλα του ποδηλάτου με το ένα πόδι στο έδαφος και το άλλο σε ένα πετάλι ελαφρώς ανυψωμένο, ώστε να μπορεί να δώσει ώθηση ευκολότερα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ξεκινήσει με το ένα πόδι σε ένα πεντάλ στην κάτω θέση και να σύρει το άλλο του πόδι. Η κίνηση δηλαδή θα είναι ανάλογη εκείνης που κάνουμε στο πατίνι.
Προσπαθήστε να μην κρατάτε το ποδήλατο του παιδιού, καθώς αρχίζουν να κάνουν πετάλι. Δώστε τους την ευκαιρία να ισορροπήσουν με το ποδήλατό τους και να αισθάνονται αρκετά σίγουροι για να οδηγούν μόνα τους. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να πάρει την ώθησή του, μπορείτε να το βοηθήσετε για λίγα μέτρα. Εάν όμως δεν ισορροπούν καλά και είναι ανάγκη να κρατάτε το ποδήλατο για μεγάλες αποστάσεις, ίσως χρειαστούν περισσότερη προτοιμασία γι’ αυτό το βήμα.
 

TIPS
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκηθεί τόσο στην ισορροπία όσο και στους ελιγμούς του παίζοντας. Ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό παιχνίδι είναι η τοποθέτηση εμποδίων με σκοπό την αποφυγή τους ή ακόμη και το «κυνηγητό» . Εσείς θα προπορεύεστε ενώ το παιδί θα προσπαθεί να σας φθάσει. Μ’αυτόν τον τρόπο ορίζεται εσείς την ταχύτητα και το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε!