Χρήσιμα tips για τη σωστή συντήρηση του ποδηλάτου σας

Posted by Digital 14/12/2021 0 Comment(s)

Ποιος είναι ο πιο ευχάριστος και διασκεδαστικός τρόπος μετακίνησης;

Μα φυσικά το ποδήλατο!

Με αυτό μπορείτε να κάνετε υπέροχες διαδρομές στην πόλη ή το βουνό εύκολα και οικονομικά ενώ βοηθά ταυτόχρονα στη σωματική σας υγεία και ευεξία.

Όσο πιο συχνή είναι η χρήση του όμως τόσο μεγαλύτερη φροντίδα χρειάζεται για την καλή του συντήρηση ώστε να σας μεταφέρει για πολλά χρόνια ακόμα σε κάθε σας διαδρομή, σε κάθε σας προορισμό.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην καλή συντήρηση του ποδηλάτου σας.

 

Ας μιλήσουμε για την καθαριότητα

 

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέει ο σοφός λαός. Εφαρμόστε το ρητό αυτό στο ποδήλατό σας για ασφαλείς και ανέμελες βόλτες. Θα χρειαστείτε λίγο από τον χρόνο σας και έναν κουβά, σαπούνι, ένα μεγάλο σφουγγάρι, νερό, πετσέτα και μια βούρτσα αλυσίδας. Καθαρίστε επιμελώς την αλυσίδα, το σασμάν, το πεντάλ, τα φρένα, το κάθισμα και όλα τα υπόλοιπα μέρη του ποδηλάτου σας. Με αυτό τον τρόπο τα μηχανικά μέρη λειτουργούν σωστά καθώς δε συσσωρεύεται βρομιά και γράσο λόγω της τακτικής χρήσης τους.

 

Ελέγξατε τα ελαστικά;

 

Πριν από κάθε χρήση του ποδηλάτου σας, κοιτάξτε την πίεση των ελαστικών. Για τον σκοπό αυτό καλό είναι να προμηθευτείτε μία αντλία δαπέδου με μανόμετρο. Προσπαθήστε να την ελέγχετε μια φορά την εβδομάδα. Εάν δεν το χρησιμοποιήσετε για μήνες προσπαθήστε να τα διατηρείτε φουσκωμένα αλλιώς αφαιρέστε τα τελείως.

 

Βάλτε φρένο

 

Δε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική φράση για την ανάγκη φροντίδας των φρένων πέρα από ζωτικής σημασίας. Ελέγχετε συχνά τα τακάκια ειδικά αν παρατηρείτε ότι τα φρένα σας είναι μαλακά και ζητήστε τη γνώμη ειδικού καθώς μάλλον θα χρειαστούν αντικατάσταση. Διατηρείτε την επιφάνεια πέδησης και τα τακάκια όσο το δυνατόν πιο καθαρά από λάδια και βρομιά καθώς μπορεί να φθαρεί η επιφάνεια.

 

Και η αλυσίδα θέλει τη φροντίδα της

 

Όπως ο οργανισμός και το δέρμα μας χρειάζονται ενυδάτωση, έτσι και η αλυσίδα στο ποδήλατό μας χρειάζεται λίπανση για να λειτουργήσει σωστά. Προτιμήστε να καθαρίζετε καλά την αλυσίδα όποτε χρειάζεται και να εφαρμόζετε ειδικό λάδι για την λίπανσή της. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένη ποσότητα καθώς η περίσσεια υλικού μπορεί να προσελκύσει περισσότερη βρομιά και κατ΄ επέκταση να δημιουργήσει φθορές.

Το πρόγραμμά σας μπορεί να είναι απαιτητικό, όμως, η ασφάλειά σας και η μακροημέρευση του ποδηλάτου σας αποτελούν μια προτεραιότητα που σίγουρα αξίζει λίγο από τον χρόνο σας. Δεν είναι κακή ιδέα να επισκεφθείτε, όποτε το θεωρείτε απαραίτητο, ένα εξειδικευμένο τεχνικό για έλεγχο.