Ποδήλατα και Μ.Μ.Μ: Τι προβλέπει ο νόμος για τη μεταφορά τους;

Posted by Digital 15/11/2021 0 Comment(s)

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να μεταφέρουμε το ποδήλατό μας στα Μ.Μ.Μ. Ξέρουμε όμως το πλαίσιο που ορίζει ο νόμος σχετικά με τα do’s και τα don’ts; Ας δούμε κάποιες πληροφορίες ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τις λεπτομέρειες για την ασφαλή μεταφορά τους σε κάθε μέσο.

 

Μπορώ να μεταφέρω το ποδήλατό μου με το λεωφορείο;

Η απάντηση είναι πως στα λεωφορεία μπορείτε να μεταφέρετε μόνο αναδιπλούμενα ποδήλατα έως 20’’. Αυτά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδική αποθηκευτική τσάντα (μέγιστων διαστάσεων 33 x 66 x 80εκατ., με ιμάντες ασφάλισης) και να μην εξέχει κάποιο μέρος. Αυτό γίνεται για να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα των επιβατών και να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια όλων.

 

Τι ισχύει στις ΣΤαθερές ΣΥγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ);

Μπορείτε να μεταφέρετε συμβατικά ποδήλατα στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ αλλά υπάρχει περιορισμός έως δύο τεμαχίων ανά συρμό και η είσοδός τους πραγματοποιείται από την τελευταία θύρα. Οι κάτοχοί τους πρέπει να κυκλοφορούν πεζοί, να μη χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες σκάλες αλλά έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ανελκυστήρων.

 

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί!

  • Ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί την είσοδό τους αν οι συνθήκες εντός του συρμού είναι τέτοιες που δεν το επιτρέπουν.
  • Σε περίπτωση που η κίνηση στους συρμούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους.
  • Είναι σημαντικό οι κάτοχοι να βρίσκονται δίπλα στα ποδήλατά τους και να μεριμνούν ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιος τραυματισμός ή ενόχληση στους γύρω επιβάτες.
  • Οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα τα τοποθετούν σε ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών. Όχι όμως στους διαδρόμους, στα σημεία εισόδου - εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων. Έτσι, εξασφαλίζεται η ομαλή και λειτουργική μεταφορά όλων των επιβατών.

 

 

Ας θυμόμαστε πως στα άτομα με αναπηρίες και με μειωμένη κινητικότητα, στους ηλικιωμένους και γενικά στα άτομα που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να παραχωρείται προτεραιότητα και να φροντίζουμε για την ευχάριστη, άνετη και ασφαλή τους μεταφορά.

Ελπίζουμε οι πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες για την επόμενη μετακίνησή σας με κάποιο από τα Μ.Μ.Μ. Υιοθετήστε τους κανόνες ασφαλείας τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας και είναι σίγουρο πως θα έχετε ευχάριστες, εύκολες και ξέγνοιαστες μεταφορές.

 

Πηγή:

https://www.oasa.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B6%CF%8E%CE%B1/