Η ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Posted by Digital 05/10/2021 0 Comment(s)

 

Λίγα λόγια για το ξεκίνημά τους

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών. Γεννήθηκαν το 776 π.Χ. στη γνωστή σήμερα αρχαία Ολυμπία. Ο πρώτος Ολυμπιονίκης αναφέρεται ο Ηλείος Κόροιβος. Ο Μέγας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη διεξαγωγή τους το 394 μ.Χ.

 

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

 

Στη σύγχρονη εποχή έχουμε την αναβίωσή τους το 1896 στην Αθήνα, όπου και συμπεριλήφθηκε η ποδηλασία στα ολυμπιακά αθλήματα.

Ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης ο οποίος κέρδισε το 1896 το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας στον αγώνα των 87 χλμ. είναι ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης. Επίσης, συνετέλεσε στην ίδρυση της Ένωσης Ποδηλασίας Αθηνών. Ο Γιώργος Κωλέττης κέρδισε το αργυρό στον αγώνα των 100 χλμ. Ο Σταμάτης Νικολόπουλος κέρδισε το αργυρό στην κούρσα των 2 χλμ και των 333 μέτρων. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα 12 ωρών.

Σταθμό στην ποδηλασία στον ελλαδικό χώρο αποτέλεσαν και ο Κανέλλος Κανελλόπουλος μαζί με τον Ηλία Κελεσίδη που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Άντζελες.

Στη συνέχεια έχουμε τον Ιωάννη Ταμουρίδη, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή της ομάδας ποδηλασίας του 2012 και του 2016.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2021

 

Τον Αύγουστο του 2021 έγιναν οι ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο. Η Ελλάδα είχε τη δική της αποστολή, συναποτελούμενη και από την ομάδα ποδηλασίας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Χρήστος Βολικάκης, κάνοντας την τολμηρή κίνηση να μεταπηδήσει από το Keirin στο Omnium. Τερμάτισε στο τέταρτο άθλημα καθώς η 17η θέση στο Scratch του στοίχισε μια καλύτερη θέση στην κατάταξη. Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Μάθιου Γουόλς, που εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία.

 

Ένας δυνατός σύμμαχος στη μάχη

 

Είναι η τέταρτη φορά που συμμετέχει ο Βολικάκης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με αυτούς του Πεκίνου, Λονδίνου και Ρίο να έχουν προηγηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ποδηλασία είναι οικογενειακή υπόθεση καθώς ο πατέρας του υπήρξε αθλητής ποδηλασίας στον Γ.Σ. Βόλου έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις. Στη συνέχεια διατέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής στην Εθνική Εφήβων.

Είναι σημαντικό που υπάρχουν αθλητές, οι οποίοι αγαπάνε την ποδηλασία κάνοντας θυσίες για να συνεχιστεί η ύπαρξή του στην Ελλάδα ως ολυμπιακό άθλημα εμπνέοντας το κοινό να υιοθετήσει εποικοδομητικές συνήθειες για τη σωματική και ψυχική του υγεία.

 

Πηγές:

https://www.hoc.gr/el/node/1038

https://hoc.gr/el/node/168

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82#%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD

https://www.kathimerini.gr/athletics/561458119/olympiakoi-agones-aposyrthike-sto-4o-agonisma-o-christos-volikakis/