4+1 πόλεις φιλικές σε ποδηλάτες

Posted by Digital 23/09/2021 0 Comment(s)

 

 

Δυστυχώς, το περιβάλλον αντιμετωπίζει κινδύνους και παρόλο που πολλές οργανώσεις προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό, η απειλή παραμένει ζωντανή. Σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα που μας αφορά όλους, μπορούμε να διαμορφώσουμε μικρές καθημερινές συνήθειες, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά. Μία λύση είναι να μειώσουμε τις φορές που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο και να αντικαταστήσουμε το μέσο αυτό με το ποδήλατο. Σε αυτό οφείλουν να συμβάλλουν και οι κυβερνήσεις δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να ενθαρρύνουν τέτοιες επιλογές. Ας δούμε μερικές πόλεις όπου οι κάτοικοί τους απολαμβάνουν με ασφάλεια τις ποδηλατάδες τους.

 

Κοπεγχάγη, Δανία

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Κοπεγχάγη συνεχόμενα από το 2015. Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους καθώς το 62% μαθητών και εργαζομένων χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους. Η πόλη επενδύει 40 ευρώ ανά κάτοικο σε έργα υποδομών για να ενθαρρύνει τέτοιες επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζονται διαρκώς νέες γέφυρες, μονοπάτια σε επαρχιακούς δρόμους, σηματοδότηση ή σταθμοί επισκευής ειδικά για ποδηλάτες.

 

Όσλο, Νορβηγία

Εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια που έχει κάνει και το Όσλο ώστε όλο και περισσότεροι κάτοικοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους. Οι αρμόδιες αρχές έφτιαξαν το 2015-2025 Σχέδιο για ποδήλατα. Σύμφωνα με αυτό τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να πλησιάσουν σε συγκεκριμένη ακτίνα του κέντρου ενώ πολλοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων δόθηκαν σε ποδήλατα και πεζούς. Παράλληλα, δίνονται οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για αγορά cargo ποδηλάτων, ενώ για τον χειμώνα εξυπηρετούν 400 ποδήλατα πόλης με ρόδες ειδικά ενισχυμένες για τις συνθήκες της εποχής.

 

Utrech, Ολλανδία

Το Utrech βρίσκεται στην τρίτη θέση των πόλεων που υποστηρίζουν τη χρήση ποδηλάτων παγκοσμίως στοχεύοντας στην ανοδική πορεία του ποσοστού χρηστών τους. Για τον λόγο αυτό επενδύει σε λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, έξυπνο πλοηγό και την κατασκευή του μεγαλύτερου parking της κατηγορίας αυτής στον κόσμο με δυναμική 22.000 ποδηλάτων.

 

Παρίσι, Γαλλία

Η πρωτεύουσα της Γαλλίας έχει σταθερά ανοδική πορεία στις πόλεις που δίνουν κίνητρα στην απόκτηση cargo ποδηλάτων, σε μέρες χωρίς αυτοκίνητο ενώ συνεχώς διαμορφώνουν τους δρόμους ώστε να είναι φιλικοί σε αυτά. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το σύστημα Vélib, από τη λέξη Vélo και Liberté, δηλαδή απελευθέρωσή τους που με την απόκτηση της αντίστοιχης κάρτας μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ενοικίασή τους. Έχει σίγουρα να γίνει πολλή δουλειά ακόμη αλλά δεν τη λες άσχημη την 8η θέση!

 

Μπογκοτά, Κολομβία

Δεν το περιμένατε; Και όμως η πρωτεύουσα της Κολομβίας έχει πάρει πολύ ζεστά αυτό το project έχοντας καταφέρει να σκαρφαλώσει στη 12η θέση. Και αυτό το κατάφερε με το πρόγραμμα Ciclovia, σύμφωνα με το οποίο κάθε Κυριακή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δρόμων (πάνω από 60 μίλια) είναι κλειστοί στα αυτοκίνητα ώστε οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν τα πόδια ή το ποδήλατο. Η κίνηση είναι ακόμα ένας τεράστιος πονοκέφαλος για τους υπεύθυνους αλλά κινούνται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν θέλετε και εσείς να νιώσετε τη χαρά της βόλτας με το ποδήλατό σας, δείτε σε ποιους δρόμους της Αθήνας μπορείτε να κινηθείτε άφοβα.

Δεν έχετε ποδήλατο; Επισκεφθείτε μας και επιλέξτε αυτό που αρέσει σε εσάς!

 

Πηγές:
https://www.wired.com/story/most-bike-friendly-cities-2019-copenhagenize-design-index/

https://www.ispo.com/en/markets/these-are-10-most-bike-friendly-cities-world